Premiéra filmu

Niekoľko stoviek divákov si prišlo pozrieť film, ktorého scenáristom a režisérom je Michal Spišák a dramaturgičkou a producentkou Eva Kratochvílová. Bol natočený na základe námetu z Gréckokatolíckeho arcibiskupského úradu v Prešove, s odbornou spoluprácou pedagógov Gréckokatolíckej teologickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove a v spolupráci s gréckokatolíckou Mukačevskou eparchiou. Premiéra sa uskutočnila v sále Čierneho orla zámerne, pretože v tej istej sále bola 28. apríla 1950 komunistickým režimom likvidovaná Gréckokatolícka cirkev v bývalom Československu.

Na premiére sa zúčastnili prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak SJ, košický eparchiálny biskup Milan Chautur CSsR, mukačevský eparchiálny biskup Milan Šášik CM, pomocný prešovský biskup Milan Lach SJ, pomocný mukačevský biskup Nil Luščák OFM a emeritný pomocný biskup Pražského apoštolského exarchátu Ján Eugen Kočiš, zástupcovia židovskej obce, príbuzní biskupa Gojdiča, zachránení židovskí spoluobčania, kňazi, rehoľné sestry, bohoslovci a mnohí ďalší hostia z radov veriacich a širokej verejnosti. Vo filme vystupujú vladykovia Ján Babjak SJ a Ján Eugen Kočiš, kňazi a rehoľné sestry – pamätníci života biskupa Gojdiča, jeho príbuzní, ľudia ním zachránení počas holokaustu, historici a teológovia. Krátke hrané scény umocňujú silnú atmosféru a výpovednú hodnotu filmu, ktorý je plný historických faktov a divákovi ponúka veľmi jasné posolstvo.

Vladyka Ján Babjak SJ vyjadril poďakovanie tvorcom filmu a povedal aj tieto slová: „Týmto filmom aspoň trochu splácame dlh, ktorý stále máme voči otcovi biskupovi Pavlovi Petrovi Gojdičovi. Najväčší dlh, ktorý voči nemu máme, je však jeho svätorečenie. Som presvedčený, že na jeho príhovor sa už udialo veľa zázrakov, ale k svätorečeniu potrebujeme mať precízne zdokumentovaný nejaký konkrétny zázrak napr. uzdravenia.“

Slovensko – Ukrajina: Spolupráca naprieč hranicou  |  Slovakia – Ukraine: Cooperation across the Border
Projekt financovaný v rámci Programu SK08 Cezhraničná spolupráca z Nórskeho finančného mechanizmu 2009 - 2014